Privukli su vas IT poslovi? IT zajednica u Srbiji je brzorastuća, puna izazova i darežljiva prema onima koji imaju veštine. Učenje kodiranja po prvi put je poput učenja stranog jezika – biće vam potrebno više vremena da shvatite kontekst zašto se nešto tako radi. Da biste to uradili, morate da izaberete jedan jezik, da dublje uđete u njega i vidite da li je to interesantno za vas. Kada dobro naučite jezik, na kraju ćete podići svoje znanje učenjem drugog. Sada kada ste odlučili da postanete developer, morate odabrati želite li postati front-end ili back-end programer?

Kao front-end programer, morate imati umetničku viziju da predstavite podatke, dok ćete kao back-end programer morati koristiti logičku stranu programiranja i voleti rad sa podacima. Kao što možda znate, poznavanje samo jednog jezika nije uvek dovoljno, pogotovo ako želite da jednog dana postanete full-stack programer. Ako je to vaš cilj, potrebno je da poznajete front-end i back-end tehnologije i kako ih ispravno primeniti. No, hajde da odlučimo koji jezik ćete učiti prvo.

Zapitajte se u kojoj vrsti kompanije želite da radite? Ako želite da radite u startup kompaniji, Python i JavaScript su dobar izbor za vas. Ako vam je želja da radite u Microsoft Development Centru, onda je za vas najbolji izbor C, C++ ili C#.

Većina početnika koje srećemo se opredelila za front-end, ali je naše istraživanje pokazalo da početnici sa znanjem back-end jezika lakše dolaze do prvih poslova.

Koliko je vremena potrebno za učenje programskog jezika?

Najpopularnije pitanje koliko je vremena potrebno za učenje programiranja je teško. To zavisi od vas, ali činjenica je da čak i neko ko je bio programer već 10 godina još uvek uči. Neki bi rekli da nakon 10 nedelja učenja možete imati neku sliku jezika, ali ne možete očekivati da postanete programer za nekoliko nedelja. Razlika između junior, medior i senior developera je u tome što juniori mogu da reše neki težak problem za 5 dana, mediori za dva dana, dok seniori mogu završiti zadatak za nekoliko sati. Dakle, ne očekujte da izgradite nešto veliko na početku, već se fokusirajte na proces učenja.

Koji programski jezik prvo treba da naučite?

Možda bi ovi kriterijumi mogli da vam pomognu pri izboru programskog jezika:

 • Koliko je popularan jezik na tržištu rada?
 • Koliko je lako to naučiti?
 • Kakav projekat možete da oživite dok učite?

U ovom članku možete naći odgovore na ova pitanja, ali imajte na umu da su ovo svi korisni jezici koji će vas približiti svom cilju ako ste dovoljno posvećeni.

Python

Python tutoriali su prvi na listi u broju pretraga programskih jezika na Google u 2019. godini. Pošto je u trendu, biće mnogo prilika za zaposlenje kada ga savladate. Mnogi IT profesionalci bi preporučili mlađim programerima da najprije nauče Python, a zatim da dublje uđu u druge jezike. Zašto? Python je brz, jednostavan za upotrebu, jednostavan za implementaciju i široko se koristi za razvoj skalabilnih veb aplikacija. Može se koristiti i kao back-end kao i front-end. Jedan od najpopularnijih Python-ovih veb razvojnih okvira su Django, Piramid i Turbo Gear. Možda niste znali, ali YouTube, Instagram, Pinterest, SurveyMonkey su izgrađeni u Pythonu.

Broj pretraga u poslednjih 5 godina

Python kursevi:

 • Learn Python – Na ovoj veb stranici možete pronaći sve potrebne informacije – od osnova do naprednih saveta. Dobro je organizovan, tako da ne morate da brinete ako preskočite neke korake. Oni takođe imaju Facebook grupu na kojoj developeri raspravljaju o svojim problemima, tako da su otvoreni za vaša pitanja.
 • Hackr.io – Ovde možete naći trending kurseve za bilo koji jezik, pa izaberite kurs koji preporučuju drugi programeri i započnite Python putovanje. Od Python Biblije, preko Python Masterclass, besplatnih ili plaćenih kurseva, sve možete pronaći ovde.

JavaScript

Prema Stack Overflow anketi, već šestu godinu za redom najčešće se koristi ovaj programski jezik. Štaviše, JavaScript se brzo širi u oblasti kao što su razvoj igara i IoT. JavaScript je svuda – omogućava vam da napravite desktop aplikaciju, mobilnu aplikaciju, veb aplikaciju, pa čak i VR aplikacije. Bilo da počinjete sa ovog jezika ili nekog drugog, na kraju ćete verovatno morati da naučite JavaScript. Široko se koristi, a prilike za zaposlenje su odlične za one koji su vešti u programiranju u JavaScriptu. Međutim, tržište je visoko konkurentno pa vam može biti teško da nađete posao kao junior developer.

JavaScript kursevi:

 • JavaScript – Možda ćete se zainteresovati da naučite JavaScript kada uđete na ovaj sajt. Ovo je zanimljiv i interaktivan način da naučite ovaj programski jezik zato što od vas traže da odmah probate kodiranje u JavaScriptu. Možete izmeriti svoje veštine ili naučiti kodirati od početka. Bez obzira da li želite da saznate više o nizovima, brojevima, booleanima ili objektima, možete kliknuti na kategoriju i naučiti.
 • LearnJS – Ova veb stranica je organizovana po poglavljima, tako da možete preskočiti poglavlja za koja mislite da ste ih već savladali. Kod možete izvršiti odmah i proveriti rešenje. Learn-js.org je još uvek u izradi, ali je dobar način da započnete učenje.

Java

Malo je teže naučiti Java od Python-a i JavaScript-a, ali je ipak preporučljiv za početnike. Najveći broj domaćih kompanija zapošljava na pozicijima Java Software Engineer. Kao objektno orijentisani jezik, Java se široko koristi za izgradnju robustnih veb aplikacija, za razvoj mobilnih aplikacija u aplikaciji Android App Development, i omogućava vam da kreirate interaktivne veb lokacije. To je jedan od najstabilnijih i najpouzdanijih načina za izgradnju velikih sistema. Ako želite da radite u velikim tehnološkim kompanijama, Java će vam biti veoma korisna. Dok je JavaScript na vrhu liste najpopularnijih tehnologija među profesionalnim programerima, Java na 5. mestu. Budući da je ovo jezik sa respektabilnom pozadinom, on ima jednu od najvećih globalnih zajednica i bilo bi lako za vas da pronađete odgovore ako se zaglavite.

Java kursevi:

 • CodeGym – Zato što tvrde da nećete postati programer čitajući knjige, CodeGim je odlučio da 80% svog Java kursa bazira na praksi. Postoji 1200 praktičnih zadataka koji povećavaju složenost i rešenja se mogu proveriti za nekoliko sekundi. Nakon više od 500 sati praktičnog iskustva, definitivno ćete razumeti koncept Jave. Postoji i grupa u kojoj možete da ćaskate sa korisnicima.
 • CodeAcademy – Ovo je jedna od najpopularnijih platformi na kojoj možete pronaći skoro sve programske jezike, a visoko preporučene od strane programera. Prilično je jednostavno: kada pročitate zadatak, pišite kod i pokrenite ga da vidite šta se dešava. Tada možete preći na sledeći korak. Nastavite tako dok ne postanete profesionalac!

Ovde možete pronaći često postavljana pitanja na intervjuima za Java pozicije! 

PHP

Učenje PHP-a je dobar način da započnete put programiranja kao back-end programer, jer je lako konceptualizirati šta će PHP kod raditi. Takođe, tržištu i dalje treba veliki broj PHP programera. Ovaj jezik se koristi kao osnova sistema za upravljanje sadržajem za WordPress i druge veb stranice kao što su Facebook i Wikipedia, a možete obavljati i zadatke kao što su kreiranje šablona i grafike, skriptovanje u komandnoj liniji, razvoj desktop operacija i još mnogo toga. PHP Srbija je najveća IT zajednica u Srbiji koja organizuje i godišnju PHP konferenciju. Na njihovom sajtu možete pronaći mnoštvo članaka o tehnologijama vezanih za PHP.

PHP kursevi:

 • Zvanični PHP manifest – daleko od toga da je to idealan resurs, ali je jedini koji pokriva skoro sve relevantne informacije o jeziku i PHP ekosistemu uopšteno, a nije pristrasan i ne naginje nekom određenom framework-u ili alatu.
 • W3schools – Na W3Schools ćete naći potpune reference svih PHP funkcija, ali možete i vežbati i videti primere koda. Kada završite sa osnovama, možete saznati više o naprednim temama – višedimenzionalnim nizovima, sesijama, filterima i još mnogo toga.
 • SoloLearn – PHP tutorial omogućava korisniku da razvija veb stranice i kreira dinamične veb stranice sa dinamičkim sadržajem. Otključajte nova dostignuća svaki dan, i otvorite nove i još interaktivnije nivoe.

Postavite svoj cilj

Ima toliko stvari koje treba da naučite i to može biti zbunjujuće za vas. U početku, možda se osećate kao da će vam glava eksplodirati, ali to će proći ako postavite svoj cilj, organizujete se i držite se plana.

 1. Odlučite koji jezik želite da naučite
 2. Postavite dnevne ciljeve
 3. Tražite odgovora svuda
 4. Ne pokušavajte da naučite dve tehnologije istovremeno
 5. Tražite pomoć od zajednice

Dakle, ne tražite odgovore na samo jednoj platformi. Mnogi ljudi su već postavljali ista pitanja koja imate sada, koristite google ili postavite pitanja na Quora ili Reddit-u. Zatim, učenje dva jezika odjednom može biti zbunjujuće za početnike, jer vas može demotivisati. Zapamtite, potrebno vam je vreme da obradite informacije i vidite kako sve funkcioniše u praksi.

Pridružite se našoj rastućoj zajednici početnika u ovoj Facebook grupi.